równanie liniowe z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
równanie liniowe z parametrem
proszę o pomoc:
Dane jest równanie z niewiadomą x, zbadaj dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązanie
c)
\(|mx|-|x|=2\)
\(|x|(|m|-1=2\)
\(|x|= \frac{2}{|m|-1}\)
\(x \ge 0\)
\(x= \frac{2}{|m|-1}\)
\(x<0\)
\(x=- \frac{2}{|m|-1}\)
oba mianowniki są takie same
\(|m|-1 \neq 0\)
i tu nie wiem co dalej??????
Dane jest równanie z niewiadomą x, zbadaj dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązanie
c)
\(|mx|-|x|=2\)
\(|x|(|m|-1=2\)
\(|x|= \frac{2}{|m|-1}\)
\(x \ge 0\)
\(x= \frac{2}{|m|-1}\)
\(x<0\)
\(x=- \frac{2}{|m|-1}\)
oba mianowniki są takie same
\(|m|-1 \neq 0\)
i tu nie wiem co dalej??????
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
kolejny przykład:
d)
\(|mx+x| - |x|=-3\)
\(|x| \cdot |m+1|-|x|=-3\)
\(|x|(|m+1|-1=-3\)
\(|x|= \frac{-3}{|m+1|-1}\)
i tu mi wyszło, że m należy do(-2,0)
ale teraz zastanawiam sie, jak to jest z przykładem
a)
\(\frac{1}{|m+1|+1}>0\)
?
i wtedy nie wyjdzie chyba, że m należy do R
d)
\(|mx+x| - |x|=-3\)
\(|x| \cdot |m+1|-|x|=-3\)
\(|x|(|m+1|-1=-3\)
\(|x|= \frac{-3}{|m+1|-1}\)
i tu mi wyszło, że m należy do(-2,0)
ale teraz zastanawiam sie, jak to jest z przykładem
a)
czy to nie ma być równieżcwiększe od zera?anka pisze:\(|x|(|m+1|+1)=1\\
|x|=\frac{1}{|m+1|+1}\)
\(x \ge 0\\
x=\frac{1}{|m+1|+1}\)
\(x<0\\
x=-\frac{1}{|m+1|+1}\)
W obu przypadkach mianownik jest taki sam
\(|m+1|+1\ne 0\\
|m+1|\ne -1\)
\(m \in R\)
\(\frac{1}{|m+1|+1}>0\)
?
i wtedy nie wyjdzie chyba, że m należy do R