równanie liniowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równanie liniowe

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:


Dane jest równanie z niewiadomą x, zbadaj dla jakich wartości parametru m \(\in R\) równanie ma rozwiązanie

a)

\(|m+1| \cdot |x|+|x|=1\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(|x|(|m+1|+1)=1\\
|x|=\frac{1}{|m+1|+1}\)


\(x \ge 0\\
x=\frac{1}{|m+1|+1}\)


\(x<0\\
x=-\frac{1}{|m+1|+1}\)


W obu przypadkach mianownik jest taki sam
\(|m+1|+1\ne 0\\
|m+1|\ne -1\)

\(m \in R\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

Aniu, ale dlaczego z tego:

\(|m+1|\ne -1\)

wynika że \(m \in R\)?
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

bo wartość bezwzględna z liczby jest liczbą dodatnią
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

proszę pomóc mi przy kolejnym przykładzie:

b)

\(|x-2| \cdot |m|=-3\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

w książce jest taka odpowiedz:

dla m \(\in R\) równanie jest sprzeczne?

i ja tego nie rozumie:(
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Mój błąd.
Iloczyn wartości bezwzględnych jest zawsze większy lub równy zeru, a po prawej stronie jest liczba ujemna, więc równanie jest sprzeczne dla każdego m rzeczywistego.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

cczyli już na wstępie stwierdzamy, że to równanie jest sprzeczny, ponieważ iloczyn dwóch wartości bezwzględnych jest liczbą dodatnią, a nie - 3?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

tak
dodatni lub równy zeru
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ