Prosze o pomoc w następujących zadaniachh:
1/ 4 lata temu byłem 4 razy młodszy od mamy, a 10 lat temu byłem od niej młodszy 10 razy. Ile lat ma autor tej wypowiedzi?
2/ Dziadku, ile masz lat?
-Jestem o 10 lat starszy od cioci Asi, a o 20 lat młodszy od stryjenki Michasi.
-A ciocia Asia ile ma lat?
-Jest 2 starsza od Jurka.
-A ile lat ma stryjenka Michasia?
-Jest 3 razy starsza od Jurka.
-A Jurek ile ma lat?
-To już oblicz sobie sama,
Ile lat ma Jurek? Ile lat ma dziadek?
Bardzo proszę o pomoc!
Równania-zadania z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
x-wiek dziecka dziś
m-wiek mamy dziś
\(\{(x-4) \cdot 4=m-4\\(x-10 )\cdot 10=m-10\)
\(\{m=4x-16+4\;\;\;\; \Rightarrow \;\;\;m=4x-12\\
10x-100=m-10\)
\(10x-100=4x-12-10\\
6x=78\\
x=13\)
Dziecko ma 13 lat.
Cztery lata tamu miało 9 lat,a jego mama miała 36 lat.
Dziesięć lat temu dziecko miało 3 lata,a jego mama miała 30 lat.
x-wiek dziecka dziś
m-wiek mamy dziś
\(\{(x-4) \cdot 4=m-4\\(x-10 )\cdot 10=m-10\)
\(\{m=4x-16+4\;\;\;\; \Rightarrow \;\;\;m=4x-12\\
10x-100=m-10\)
\(10x-100=4x-12-10\\
6x=78\\
x=13\)
Dziecko ma 13 lat.
Cztery lata tamu miało 9 lat,a jego mama miała 36 lat.
Dziesięć lat temu dziecko miało 3 lata,a jego mama miała 30 lat.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.