równanie kwadratowe z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zioomalka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 21 mar 2009, 16:31

równanie kwadratowe z parametrem

Post autor: zioomalka »

jak powinnam rozwiązywać równanie kwadratowe z parametrem?
Dla jakich wartości parametru a równanie \(ax^2-4x+3\) ma tylko jeden pierwiastek

wiec wiem że Δ=0 jeśli ma być jeden pierwiastek
Δ=\((-4)^2-4*a*3\)
Δ=16−12a
Δ=0 czyli 16−12a=0
12a=16
\(a=\frac{4}{3}\)

w odpowiedziach jest że a=0 i a=4/3 skąd wzięlo sie to zero? może złym sposobem to rozwiązuje?
TIM91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 28 lut 2009, 10:51

Post autor: TIM91 »

Zauważ że jeżeli za "a" wstawisz zero to będzie to równanie liniowe które ma przecież tylko jedno rozwiązanie;)
Twoje liczenie jest jak najbardziej dobre.
Cartel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:41

Post autor: Cartel »

Podstawiając za a=0 otrzymasz równanie liniowe czyli bd mieć jedno miejsce zerowe.
I rozwiązujesz to dobrym sposobem :D
Cartel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:41

Post autor: Cartel »

eeeee spóźnilem sie minute xD
ODPOWIEDZ