Funkcja wykładnicza, równanie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cartel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:41

Funkcja wykładnicza, równanie.

Post autor: Cartel »

Obrazek

Witam. Mam problem z w/w równaniem :/
Pojęcia nie mam jak mam się za to zabrać...
Tzn nie potrzebuje gotowego rozwiązania, tyle co wskazówki/podpowiedzi jak ja mam niby odjąć lub dodać --> Obrazek
Przecież wprost się nie da :o

Czy ktoś mi pomoże? :) Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(32^2=(2^5)^2=2^{10}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(32=2^5\)
i potem wyciąg przed nawias 2 w odpowiednio wysokiej potędze
Cartel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:41

Post autor: Cartel »

To to ja wiem, bo sa na to wzory :D

aleee ja nie wiem jak odjąąć tego --> Obrazek

jakis przykład może? żebym widział co i jak :D
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2^10 przed nawias
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ