Pomoc przy zadaniu :-(

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kuba11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 kwie 2009, 13:56
Podziękowania: 7 razy

Pomoc przy zadaniu :-(

Post autor: kuba11 »

Zad.
Wiedząc, że a jest kątem ostrym, oblicz wyrażenia: sina -cosa mając dane ctga = 1
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}=1\\
sin\alpha=cos\alpha\\
sin\alpha-cos\alpha=cos\alpha-cos\alpha=0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ