Równiania kwatratowe niezupełne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Równiania kwatratowe niezupełne

Post autor: ewelka-6 »

\((x+5)(5-x)=24\)

\(x^2+169=0\)

\(2x^2-6=2(x^2-3)\)

\((x-4)^2=9-8x\)

\((y+3)^2=3(2y+6)\)
jadzia_1986
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 mar 2009, 14:23

Post autor: jadzia_1986 »

1. (5+x)(5-x)=24
z (a-b)(a+b)=a^2-b^2
25-x^2=24
1=x^2
odp x=1 lub x=-1

2. brak rozwiazan
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

3. równanie tożsamościowe, nieskończenie wele rozwiązań; każda liczba rzeczywista spełnia to równanie
4. x^2-8x+16=9-8x
x^2=-7
brak rozwiązań, równanie sprzeczne
5. y^2+6y+9=6y+18
y^2=9
y=3 lub y=-3
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

5. (y + 3)^2 = 3(2y + 6)
(y + 3)^2 - 3(2y + 6) = 0
(y + 3)^2 - 6(y + 3) = 0
(y + 3)(y + 3 - 6) = 0
(y + 3)(y - 3) = 0
y = 3 v y = -3

:)
ODPOWIEDZ