Funkcje Trygonometryczne ;/ proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
devil1406
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2009, 01:36

Funkcje Trygonometryczne ;/ proszę o pomoc

Post autor: devil1406 »

witam.
Jest sobie takie zadanko, wydaje sie proste ale ni *** nie wiem jak sie za nie zabrac...

Wiedząc że cos^2a -sin^2a=1/9 i że a należy do I ćwiartki układu
oblicz np sin2a
no i ok, wiem ze sin2a=2*sina*cosa ale jak doprowadzic do tego zeby z tego cos^2a -sin^2a=1/9 doprowadzic do postaci z której bede mógl skorzystać? nie prosze o calkowite rozwiazanie zadanka ale jedynie o pomoc, bo coś mnie zablokowało kurcze ;/
z góry dziekuje i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A jedynkę trygonometryczną znasz?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
devil1406
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2009, 01:36

Post autor: devil1406 »

sin^2a+cos^2a=1 ;) znam...
ale... jak to wykorzystać? że niby podstawić zamiast sin^2a --> 1-cos^2a i wyliczyć cosinusa?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

rozwiąz układ równań
jedynka tryg
i
cos^2a -sin^2a=1/9
obliczysz stad sin i cos
kąt jest z I ćwiartki
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
devil1406
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2009, 01:36

Post autor: devil1406 »

dziękuje ;) :*
ODPOWIEDZ