Może komuś z was uda się rozwiązać takie równanie:
\(\frac{x+9}{x^2+x-12} - \frac{x+5}{x^2-x-6} = \frac{x-1}{x^2-9}\)
P.S. Proszę o szybką odpowiedz i jeśli to możliwe proszę powiadomić mnie na gg: 9743538 i tym że pojawiła się odpowiedz. Z góry dziękuje.
Równania z wielomianami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{x+9}{x^2+x-12} - \frac{x+5}{x^2-x-6} = \frac{x-1}{x^2-9}\)
\(\frac{x+9}{(x+4)(x-3)} - \frac{x+5}{(x-3)(x+2)} - \frac{x-1}{(x-3)(x+3)}=0\)
\(\frac{(x-1)(x^2+4x+2)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)}=0\)
\((x-1)(x^2+4x+2)=0\)
\((x-1)=0 \ lub \ (x^2+4x+2)=0\)
Delta i pierwiastki z drugiego nawiasu
\(\frac{x+9}{(x+4)(x-3)} - \frac{x+5}{(x-3)(x+2)} - \frac{x-1}{(x-3)(x+3)}=0\)
\(\frac{(x-1)(x^2+4x+2)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)}=0\)
\((x-1)(x^2+4x+2)=0\)
\((x-1)=0 \ lub \ (x^2+4x+2)=0\)
Delta i pierwiastki z drugiego nawiasu
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{x+9}{(x+4)(x-3)} - \frac{x+5}{(x-3)(x+2)} - \frac{x-1}{(x-3)(x+3)}=0\)
\(\frac{(x+9)(x+2)(x+3)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)} - \frac{(x+5)(x+3)(x+4)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)} - \frac{(x-1)(x+2)(x+4)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)}=0\)
Wymnóż, poredukuj wyrazy podobne
\(\frac{(x+9)(x+2)(x+3)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)} - \frac{(x+5)(x+3)(x+4)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)} - \frac{(x-1)(x+2)(x+4)}{(x+2)(x+3)(x-3)(x+4)}=0\)
Wymnóż, poredukuj wyrazy podobne
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.