zadania z trescia na podstawie układów równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
izus17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 31 mar 2009, 16:04

zadania z trescia na podstawie układów równań

Post autor: izus17 »

Suma dwoch liczb jest 3 razy wieksza od roznicy tych liczb oraz suma połowy pierwszej liczby i trzeciej czesci drugiej liczby jest rowna 8.Wyznacz te liczby.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

x - pierwsza liczba
y - druga liczba

\(\begin{cases}x+y=3(x-y)\\\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=8\end{cases}\\\begin{cases}x+y=3x-3y\\3x+2y=48\end{cases}\\\begin{cases}4y=2x\\3x+2y=48\end{cases}\\x=2y\\6y+2y=48\\8y=48\\y=6\\\begin{cases}x=12\\y=6\end{cases}\)
ODPOWIEDZ