Nikt nie potrafi rozwiazać -potrzebny specjalista:)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
klibeuz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2009, 07:05

Nikt nie potrafi rozwiazać -potrzebny specjalista:)

Post autor: klibeuz »

Witam mam problem-jak narazie nikt nie jest w stanie rozwiązać tego.......

rownanie 3^x = 4 (funkcja wykładnicza)
Barzdo proszę o POMOC
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(3^x=4\\3^x=3+1\\3^x-3=1\\3(3^{x-1}-1)=1\\3^{x-1}-1=\frac{1}{3}\\3^{x-1}-3^0=3^{-1}\)

tyle na razie wymyśliłam-pomyśle za chwilę poważniej:)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ja bym to zlogarytmowała.

\(3^x=4\\
log3^x=log4\\
xlog3=log4\\
x=\frac{log4}{log3}\\
x=log_{3}4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

też myślałam o logarytmowaniu ale to nie daje konkretnego wyniku
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x i tak będzie jakąś dziwną liczbą, a innego sposobu chyba nie ma
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

może masz racje-ale spóbuję coś jeszcze pomyśleć;p
ODPOWIEDZ