Nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 lut 2009, 11:32

Nierówności

Post autor: Ola »

Rozwiąż nierówność
\((x+3)^2(x^2-3x+2) \le 0\)
jimmy308
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2009, 12:31

Post autor: jimmy308 »

jest to proste zadanie ale musisz mi napisać co oznacza 3x2 ?? jest to 3*x*2 czy może 3x^2 ? pierwsza część tej postaci iloczynowej daje nam informacje że jesdnym z pierwiastków jest liczba -3 i jest ona pierwiastkiem podwójnym, czyli rysując wykres tej funkcji odbije się ona od osi x-ów
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\((x+3)^2(x^2-3x+2) \le 0\)

\(x^2-3x+2=0\\
\Delta=1\\
x_{1}=1\\
x_{2}=2\\
x^2-3x+2=(x-1)(x-2)\)


\((x+3)^2(x^2-3x+2) \le 0\\
(x+3)^2(x-1)(x-2)\le 0\)


\(x \in [1;2]\cup\{\ -3\}\\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ