nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

nierówności

Post autor: myszkarafala1987 »

niech m bedzie większe od 0. w zalezności od parametru m zbadaj liczbę liczb całkowitych spełniajacych jednocześnie równości
x do kwadratu - 3 mniejsze lub równe 0 i wartość bezwzględna z x-5 większa lub równa m
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(m>0\\\begin{cases}x^2-3\leq0\\|x-5|\geq m\end{cases}\\\begin{cases}(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})\leq0\\x-5\geq m\end{cases}\\\begin{cases}x\in[-\sqrt{3},\sqrt{3}]\\x\geq m+5\end{cases}\)
ODPOWIEDZ