nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DmasterR
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2009, 10:27

nierówność

Post autor: DmasterR »

Mam zadanko

Oblicz nierówność:

\(\sqrt[3]{49^x^-^5}<\frac{1}{\sqrt 7}\)

Dzięki za odp
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\sqrt[3]{49^{x-5}}<\frac{1}{\sqrt{7}}\\49^{\frac{x-5}{3}}<(\sqrt{7})^{-1}\\7^{2\frac{x-5}{3}}<7^{-\frac{1}{2}}\\2*\frac{x-5}{3}<-\frac{1}{2}\\4x-20<-3\\4x<17\\x<\frac{17}{4}\\x<4\frac{1}{4}\)
DmasterR
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2009, 10:27

Post autor: DmasterR »

dzięki :D
ODPOWIEDZ