Równania i Nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
WITMEN18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2009, 18:18
Podziękowania: 5 razy

Równania i Nierówności

Post autor: WITMEN18 »

W trójkącie równoramiennym ABC ramię jest o 2 cm krótsze od podstawy. Gdyby podstawę skrócono o 25% a każde ramię wydłużono o 15%, otrzymano by trójkąt równoramienny o takim samym obwodzie jak trójkąt ABC. Jakie są długości boków trójkąta ABC ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

x - podstawa
x - 2 - ramię

x + 2(x-2) = 0,75x + 2 * 1,15 (x-2)
x + 2x - 4 = 0,75x + 2,3x - 4,6
3 x - 0,75 x - 2,3x = -0,6
-0,05x = -0,6
x = 12

Podstawa - 12
Ramiona - po 10
WITMEN18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2009, 18:18
Podziękowania: 5 razy

Post autor: WITMEN18 »

Dzięki :)
ODPOWIEDZ