z parametrem...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

z parametrem...

Post autor: kamilj90 »

Wyznacz zbiór wartości parametru p, dla których równanie \(x^2 - 2|x| + p - 1 = 0\) ma dwa różne rozwiązania.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(x^2+2|x|+p-1=0\\ \Delta=4-4p+4=4(2-p)\\\Delta>0\\4(2-p)>0\\2-p>0\\p<2\)

Odp. Dla p<2
ODPOWIEDZ