Funkcja trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

Funkcja trygonometryczna

Post autor: kamilj90 »

Wyznacz \(\alpha\) i \(\beta\), jeśli wiadomo, że \(\alpha , \beta \epsilon (0, \frac{\pi}{2})\) oraz \(\sin ( \alpha - \beta) = cos (\alpha + \beta) = \frac{1}{2}\).
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(sin(\alpha-\beta)=\frac{1}{2}\\cos(\alpha+\beta)=\frac{1}{2}\\\alpha-\beta=30^o\\\alpha+\beta=60^o\\2\alpha=90^o\\\alpha^o=45^o\\\beta=15^o\)
ODPOWIEDZ