Zad1
2 sztabki złota o próbach 900 i 750 stopiono z 2 g czystego złota, otrzymując 20 g czystego złota próby 850. Ile ważyły sztabki??
zad2
Statek płynie Odrą z Wrocławia do Szczecina 3 dni, a ze Szczecina do Wrocławia 6 dni. Jaki jest czas przepływu wody Odry z Wrocławia do Szczecina??
zad3
Genialny matematyk i fizyk Izaak Newton urodził się w XVII stuleciu, a umarł w XVIII. Oblicz rok jego urodzin i rok śmierci, wiedzac, że 2 ostatnie cyfry z daty jego urodzin tworzą liczbę o 12 mniejszą od podwojonej liczby utworzonej z 2 ostatnich cyfr daty jego smierci. Oprócz tego wiadomo, że dwucyfrowa końcówka daty jego śmierci jest o 1 mniejsza od 2/3 dwucyfrowej końcówki daty jego urodzin.
Bardzo prosze o pomoc. Naprawdę nie potrafie tych zadan zrobić. Nie wiem jak sie do nich zabrać. Z góry dziekuję a każda pomoc. Pozdrawiam.
Zadania tekstowe - układy równań. Prosze o pomoc.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
x-waga sztabki o próbie 900
0,900x-ilość czystego złota w I sztabce
y-waga sztabki o próbie 750
0,750y-ilość czystego złota w II sztabce
20-waga otrzymanej sztabki
0,850*20=17-ilość czystego złota w otrzymanej sztabce
x+y-waga otrzymanej stabki
0,900x+0,750y-ilość czystego złota w otrzymanej sztabce
\(\begin{cases} x+y=20 \\ 0,900x+0,750y=17 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=\frac{40}{3} \\ y=\frac{20}{3} \end{cases}\)
2.
t-czas przepływu wody Odry z Wrocławia do Szczecina
x-prędkość rzeki
y-prędkość statku
x+y-prędkość statku płynącego z prądem
y-x-prędkośc statku płynącego pod prąd
3(x+y)-droga z Wrocławia do Szczecina
6(y-x)-droga ze Szcecina do Wrocławia
\(\frac{3(x+y)}{x}\)-czas przepływu wody Odry z Wrocławia do Szczecina
\(\begin{cases} 3(x+y)= 6(y-x)\\ t=\frac{3(x+y)}{x}\end{cases}\)
\(\begin{cases} y=3x \\ t=\frac{3(x+3x)}{x} \end{cases}\)
\(\begin{cases} y=3x \\ t=\frac{12x)}{x} \end{cases}\)
\(\begin{cases} y=3x \\ t=12 \end{cases}\)
Czas przepływu wody Odry z Wrocławia do Szczecina to 12 dni
x-waga sztabki o próbie 900
0,900x-ilość czystego złota w I sztabce
y-waga sztabki o próbie 750
0,750y-ilość czystego złota w II sztabce
20-waga otrzymanej sztabki
0,850*20=17-ilość czystego złota w otrzymanej sztabce
x+y-waga otrzymanej stabki
0,900x+0,750y-ilość czystego złota w otrzymanej sztabce
\(\begin{cases} x+y=20 \\ 0,900x+0,750y=17 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=\frac{40}{3} \\ y=\frac{20}{3} \end{cases}\)
2.
t-czas przepływu wody Odry z Wrocławia do Szczecina
x-prędkość rzeki
y-prędkość statku
x+y-prędkość statku płynącego z prądem
y-x-prędkośc statku płynącego pod prąd
3(x+y)-droga z Wrocławia do Szczecina
6(y-x)-droga ze Szcecina do Wrocławia
\(\frac{3(x+y)}{x}\)-czas przepływu wody Odry z Wrocławia do Szczecina
\(\begin{cases} 3(x+y)= 6(y-x)\\ t=\frac{3(x+y)}{x}\end{cases}\)
\(\begin{cases} y=3x \\ t=\frac{3(x+3x)}{x} \end{cases}\)
\(\begin{cases} y=3x \\ t=\frac{12x)}{x} \end{cases}\)
\(\begin{cases} y=3x \\ t=12 \end{cases}\)
Czas przepływu wody Odry z Wrocławia do Szczecina to 12 dni
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
zad.3.
16ab- rok urodzenia
17cd - rok śmierci
\(10a+b=2(10c+d)-12\\
10c+d =\frac{2}{3}(10c_d)-1\\ \\
\{ 10a+b=2(10c+d)-12 \\ 10c+d =\frac{2}{3}(10a+b)-1}\)
\(\{10a+b=2(\frac{2}{3}(10a+b)-1)-12
\\
10a+b=\frac{4}{3}(10a+b)-14}\)
\(30a+3b=40a+4b-42\\
10a+b=42\\
\\
10c+d =\frac{2}{3}\cdot 42-1\\
10c+d =28-1\\
10c+d =27\)
Odp. Izaak Newton urodził się w 1642 roku, a zmarł w 1727.
16ab- rok urodzenia
17cd - rok śmierci
\(10a+b=2(10c+d)-12\\
10c+d =\frac{2}{3}(10c_d)-1\\ \\
\{ 10a+b=2(10c+d)-12 \\ 10c+d =\frac{2}{3}(10a+b)-1}\)
\(\{10a+b=2(\frac{2}{3}(10a+b)-1)-12
\\
10a+b=\frac{4}{3}(10a+b)-14}\)
\(30a+3b=40a+4b-42\\
10a+b=42\\
\\
10c+d =\frac{2}{3}\cdot 42-1\\
10c+d =28-1\\
10c+d =27\)
Odp. Izaak Newton urodził się w 1642 roku, a zmarł w 1727.