Równania i Nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
WITMEN18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2009, 18:18
Podziękowania: 5 razy

Równania i Nierówności

Post autor: WITMEN18 »

Szymon zdobył 54 punkty ze sprawdzianu składającego się z piętnastu zadań. Za każdą dobrą odpowiedź otrzymywał 5 punktów, a za złą lub brak odpowiedzi tracił 2 punkty. Ile zadań rozwiązał prawidłowo ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x-ilość zadań rozwiązanych prawidłowo
15-x-brak rozwiązania lub rozwiązanie błędne
5x-ilośc zdobytych punktów
2(15-x)-ilośc straconych punktów
54-ilość uzyskanych punktów
5x-2(15-x)-ilość uzyskanych punktów
5x-2(15-x)=54
x=12
Ostatnio zmieniony 19 mar 2009, 18:32 przez anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
WITMEN18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2009, 18:18
Podziękowania: 5 razy

Post autor: WITMEN18 »

Dzięki !
WITMEN18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2009, 18:18
Podziękowania: 5 razy

Równania i Nierówności

Post autor: WITMEN18 »

Ogon suma ważył 6 razy mniej niż głowa z tółowiem, gdyby tółów był cięższy o 6 kg to głowa z tółowiem ważyła by 10 razy więcej niż ogon. Ile ważył sum.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

o-waga ogona
t-waga tułowiu i głowy

6o=t
t+6=10o

6o+6=10o
4o=6
o=1,5
t=9

o+t=1,5+9=10,5
Odp. Sum ważył 10,5kg.

Proszę nie kalaj języka polskiego, bo to piękny język i popraw błędy ortograficzne w poście.
WITMEN18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2009, 18:18
Podziękowania: 5 razy

Post autor: WITMEN18 »

OK dzięki
ODPOWIEDZ