witam, prosze o pomoc w rozwiazaniu przykładów:
Dane jest równanie z niewiadomąą x. Zbadaj dla jakich wartości parametru m\(\in R\) \ równanie ma rozwiazanie.
1.
\(|m+1| \cdot |x|+|x|=1\)
2.
\(|mx|-|x|=2\)
3.
\(|mx+x|-|x|=-3\)
4.
\(|m-1| \cdot |x+2|=|x+2|+2\)
5.
\(|m+2| \cdot |x-3|=|2x-6|-1\)
dziękuję
równanie z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
\(|m+1| \cdot |x|+|x|=1\)
\(|x|(|m+1|+1)=1\)
\(|x|=\frac{1}{|m+1|+1\)
\(|m+1|+1 \ne 0\)
2.
\(|mx|-|x|=2\)
\(|m| \cdot |x|-|x|=2\)
\(|x|(|m|-1)=2\)
\(|x|=\frac{2}{|m|-1}\)
\(|m|-1 \ne 0\)
3.
\(|mx+x|-|x|=-3\)
\(|x(m+1)|-|x|=-3\)
\(|x| \cdot |(m+1)|-|x|=-3\)
\(|x|(|m+1|-1)=-3\)
\(|x|=-\frac{3}{|m+1|-1}\)
\(|m+1|-1 \ne 0\)
Musisz oliczyć \(m\)
Poradzisz sobie z pozostałymi?
\(|m+1| \cdot |x|+|x|=1\)
\(|x|(|m+1|+1)=1\)
\(|x|=\frac{1}{|m+1|+1\)
\(|m+1|+1 \ne 0\)
2.
\(|mx|-|x|=2\)
\(|m| \cdot |x|-|x|=2\)
\(|x|(|m|-1)=2\)
\(|x|=\frac{2}{|m|-1}\)
\(|m|-1 \ne 0\)
3.
\(|mx+x|-|x|=-3\)
\(|x(m+1)|-|x|=-3\)
\(|x| \cdot |(m+1)|-|x|=-3\)
\(|x|(|m+1|-1)=-3\)
\(|x|=-\frac{3}{|m+1|-1}\)
\(|m+1|-1 \ne 0\)
Musisz oliczyć \(m\)
Poradzisz sobie z pozostałymi?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
a to już nie rozumię:)
\(|m+1| \cdot |x|+|x|=1\)
\(|x|(|m+1|+1)=1\)
\(|x|=\frac{1}{|m+1|+1\)
\(|m+1|+1 \ne 0\)
jak mam dojść do tego że m należy do R?
czy dlatego, że |m+1| będzie zawsze liczbą dodatnią?
a drugim przykładzie m będzie różne od 1 i -1?
w trzecim przykładzie m musi byż różne od 0?
dziękuję
\(|m+1| \cdot |x|+|x|=1\)
\(|x|(|m+1|+1)=1\)
\(|x|=\frac{1}{|m+1|+1\)
\(|m+1|+1 \ne 0\)
jak mam dojść do tego że m należy do R?
czy dlatego, że |m+1| będzie zawsze liczbą dodatnią?
a drugim przykładzie m będzie różne od 1 i -1?
w trzecim przykładzie m musi byż różne od 0?
dziękuję