Mam problem z równaniem:
x^2*(6-x^2)=1
powinno wyjść
x=\sqrt(2)-1 lub x=\sqrt(2)+1
tylko nie wiem jak dojść do tego wyniku:/
Równanie kwadratowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(t_{1}=3-2\sqrt2\\
x_{1}=\sqrt{3-2\sqrt2}=\sqrt{2-2\sqrt2+1}=\sqrt{(sqrt2)^2-2\sqrt2+1}=\sqrt{(sqrt2-1)^2}=|sqrt2-1|=\sqrt2-1\\
x_{2}=-\sqrt{3-2\sqrt2}\)
\(t_{2}=2\sqrt2+3\)
\(x_{3}=\sqrt{2\sqrt2+3}\)
\(x_{4}=-\sqrt{2\sqrt2+3}\)
Reszta podobnie i będą 4 pierwiastki, a nie 2.
x_{1}=\sqrt{3-2\sqrt2}=\sqrt{2-2\sqrt2+1}=\sqrt{(sqrt2)^2-2\sqrt2+1}=\sqrt{(sqrt2-1)^2}=|sqrt2-1|=\sqrt2-1\\
x_{2}=-\sqrt{3-2\sqrt2}\)
\(t_{2}=2\sqrt2+3\)
\(x_{3}=\sqrt{2\sqrt2+3}\)
\(x_{4}=-\sqrt{2\sqrt2+3}\)
Reszta podobnie i będą 4 pierwiastki, a nie 2.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.