Hej! jak ma ktos chwilke to prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan.musza byc dobrze zrobione a ja cos sie ciagle myle...
\(\frac{3x}{4x-2}\)*\(\frac{2x-1}{9x ^{2} }\)=
\(\frac{3x^{2} -1}{x^{2} -2x}\)+\(\frac{2x}{x+2}\)=
\(\frac{6x ^{3}-4x}{ 3x^{2}-2x+5}\)-2=
\(\frac{2x}{x+1}\)+\(\frac{x-1}{3-x}\)=
rownania wymierne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 06 mar 2009, 09:10
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(x \ne -1, x \ne 3\)
\(\frac{2x}{x+1}+\frac{x-1}{3-x}=\frac{2x(3-x)}{(x+1)(3-x)}+\frac{(x-1)(x+1)}{(3-x)(x+1)}=\frac{-2x^2+6x+x^2-1}{(x+1)(3-x)}=\frac{-x^2+6x-1}{(x+1)(3-x)}=\frac{x^2-6x+1}{(x+1)(x-3)}\)
\(\frac{2x}{x+1}+\frac{x-1}{3-x}=\frac{2x(3-x)}{(x+1)(3-x)}+\frac{(x-1)(x+1)}{(3-x)(x+1)}=\frac{-2x^2+6x+x^2-1}{(x+1)(3-x)}=\frac{-x^2+6x-1}{(x+1)(3-x)}=\frac{x^2-6x+1}{(x+1)(x-3)}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.