proszę o pomoc:
rozwiąż nierówność metodą graficzną i algebraiczną:
\(|2x-3|>16+|x+1|\)
wyszło mi tak:
\(\begin{cases} x \in (- \infty ,-1) \\ x<-12 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x \in <-1, \frac{3}{2} ) \\ x< - \frac{14}{3} \end{cases}\)
czy ta nierówność jest sprzeczna?
\(\begin{cases} x \in (\frac{3}{2},+ \infty ) \\ x>20 \end{cases}\)
czy tak mogę zapisywać?, a wynik będzie taki:
\(x \in (- \infty ,-12) \ \wedge \ (20,+ \infty )\)
nierówność z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\begin{cases} x \in (- \infty ;-1) \\ x<-12 \end{cases}\) lub \(\begin{cases} x \in <-1;\frac{3}{2}) \\ x<-\frac{14}{3} \end{cases}\) lub \(\begin{cases} x \in <\frac{3}{2};+ \infty ) \\ x>20 \end{cases}\)
\(x \in (- \infty ;-12)\) lub \(x\in \ zbioru \ pustego\) lub \(x \in (20;+ \infty )\)
Czyli \(x \in (- \infty ;-12)\cup (20;+ \infty )\)
\(x \in (- \infty ;-12)\) lub \(x\in \ zbioru \ pustego\) lub \(x \in (20;+ \infty )\)
Czyli \(x \in (- \infty ;-12)\cup (20;+ \infty )\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
rozumujesz dobrze,trzeba rozpatrzyć 3 przypadki i na końcu uwzględnić ich sumę( Ty w odpowiedzi wzięłaś iloczyn);w drugim przypadku wniosek jest,że układ nie ma rozwiązania(inaczej jest sprzeczny);zwróć jeszcze uwagę,że pominęłaś x=3/2(wystarczy w trzecim przypadku wziąć przedział domkniety);odpowiedż masz dobrą,jeśli zamiast "i" weżmiesz "lub";odp.xE(-niesk.;-12) U (20;+niesk.),graficznie nie pomogę,bo nie umiem tu rysować,powodzenia