nierówność sprzeczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dlatego, że:
\(\wedge \ x \le 0 \ \wedge x \ge 0\)
?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(|x-1| \ge -1\)
To jest zawsze prawdziwe. Jakąkolwiek liczbę podstawisz za x wyjdzie ci prawda.
Nierównośc jest prawdziwa dla każdego x należącego do R
\(|x-1| \ge 0\) więc tym bardziej \(|x-1| \ge -1\)
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 20:12 przez anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

czyli nie musiałam ten przypadek rozpatrywać, tylko okreslić, że w tym przypadku xnależy do R?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Nie musiałaś, wystarczyło od razu napisać, że należy do R
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nie wiem jak mam odczytać rozwiązanie:

\(|x-3|<x+3\)

wyszło mi:
\(0<6\)

\(\wedge\)

\(x > 0\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

0<6 czyli x nalezy do R
x>0 czyli \(x \in (0, + \infty )\)
część wspólna to \(x \in (0, + \infty )\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a kiedy jest część wspólna a kiedy suma przedziałów?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\cap\) to część wspólna

\(\cup\) to suma
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tylko skad mam wiedzieć, czy dodawać i przedziały czy szukać części wspólnej?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

post "przez anka » Dzisiaj, 19:19" tu byłaby suma

post "przez celia11 » Dzisiaj, 19:49" tu część wspólna
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

łatwiej nauczyć się tego sposobem:P

gdy jest znak ">" [możesz to sobie wyobrazić jeśli weźmiesz do tego palce (wskazujący i kciuk)] - obracasz o 90 stopni i masz spójnik0 "LUB"
a gdy jest znak "<" [tak samo palce mogą być pomocne] - obracasz o 90 stopni i jest spójnik "I"
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję:)
ODPOWIEDZ