nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

nierówność

Post autor: celia11 »

nie wiem co robię źle z tą nierównoscią, nie do końca mam prawidłowy wynik:

1.

\(|2|x-1|-3| \le 5\)

\(2|x-1|-3 \le 5 \ \vee \ 2|x-1|-3 \le -5\)

\(2|x-1| \le 8 \ \vee \ 2|x-1| \le -2\)

\(|x-1| \le 4 \ \vee \ |x-1| \le -1 \ sprzeczne\)

\(x-1 \le 4 \ \vee x-1 \ \le -4\)

\(|x+3|>4 \ \vee \vee \ |x+3|>0\)

\(x>1 \ \vee \ x>-7 \ \vee x>-3\)

\(x \le 5 \ \vee \ x \le -3\)

a rozwiązaniem ma być \(x \in <-3,5>\)

2.

\(||x+3|-2|>2\)

\(|x+3|-2>2 \ \vee \ |x+3|-2>-2\)

\(|x+3|>4 \ \vee \ |x+3|>0\)

\(x>1 \ \vee \ x>-7 \ \vee x>-3\)

a rozwiązaniem ma być:
\(x \in (- \infty ,-7) \ \cup (1,+ \infty )\)

dziękuję
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.1.

ma być spójnik "i" a nie "lub"
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak, masz rację,
dzięki
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

ale uważam iż drugim błędem jest fakt iż opuszczając wartość bezwzględną nie zmieniasz znaku gdy bierzesz wartość przeciwną - rozumiesz o co mi chodzi?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

już teraz doszłam, ale nie bardzo wiem jak rozwiazać tę nierówność graficznie?
mam jyż prawidłowy wykres, ale nie bardzo wiem, jakie przedziały do tego zapiać, i czy jest to potrzebne?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

wykres y=|2|x-1|-3|
wykres y=5 - musisz zakreskować tą część płaszczyzny która leży pod prostą
rzutujesz punkty przecięcia się wykresów na oś OX
przedział, który otrzymasz to twoje rozwiązanie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a mogę zapisać:
f(x)=|2|x-1|-3|
i
g(x)=5

czy to jest ta sama funkcja?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Oczywiście, że możesz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a może jeszcze lepiej byłoby gdybym zapisała:
g(x)>5
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A może lepiej f(x)< równe g(x)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dzięki:)
ODPOWIEDZ