prosze o pomoc
rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną:
1.
2|x-3|=1-x
2.
|x|+|2-x|=2x
nie wiem jak mam sie zabrać i do rozwiązania graficznego i algebraicznego
dziekuję
rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
2|x-3|=1-x
algebraicznie
\(\begin{cases} x+3 \ge 0 \\ 2(x-3)=1-x \end{cases}\)
\(\begin{cases} x-3<0 \\ -2(x-3)=1-x \end{cases}\)
graficznie:
y=x-3
y=|x-3|
y=2|x-3|
i
y=1-x
Szukasz punktów przecięcia się wykresów y=2|x-3| i y=1-x
2.
|x|+|2-x|=2x
Miejsca zerowe || to 0 i 2
Otrzymujesz przedział \((- \infty, 0)\cup <0,2)\cup<2,+ \infty )\)
\(\begin{cases} x \in (- \infty, 0) \\ -x+(2-x)=2x \end{cases} \\
\begin{cases} x \in <0,2) \\ x+(2-x)=2x \end{cases} \\
\begin{cases} x \in <2,+ \infty ) \\ x-(2-x)=2x \end{cases}\)
Graficznie
y=|x|+|2-x| (ale tym sposobem na przypadki)
i
y=2x
2|x-3|=1-x
algebraicznie
\(\begin{cases} x+3 \ge 0 \\ 2(x-3)=1-x \end{cases}\)
\(\begin{cases} x-3<0 \\ -2(x-3)=1-x \end{cases}\)
graficznie:
y=x-3
y=|x-3|
y=2|x-3|
i
y=1-x
Szukasz punktów przecięcia się wykresów y=2|x-3| i y=1-x
2.
|x|+|2-x|=2x
Miejsca zerowe || to 0 i 2
Otrzymujesz przedział \((- \infty, 0)\cup <0,2)\cup<2,+ \infty )\)
\(\begin{cases} x \in (- \infty, 0) \\ -x+(2-x)=2x \end{cases} \\
\begin{cases} x \in <0,2) \\ x+(2-x)=2x \end{cases} \\
\begin{cases} x \in <2,+ \infty ) \\ x-(2-x)=2x \end{cases}\)
Graficznie
y=|x|+|2-x| (ale tym sposobem na przypadki)
i
y=2x
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.