Rozwiąż nierówność:
1+ 1/(x-5) + 1/(x-5)do kwadratu + ... >=5/6
mam wyliczone iloraz q i sumę S ale co dalej?? z góry dzięki
Nierówność...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(q=\frac{1}{x-5}\)
\(|q|<1\\
|\frac{1}{x-5}|<1\)
\(x \in (- \infty ,4)\cup (6,+ \infty )\)
\(S_{n}=\frac{a_{1}}{1-q}\\
S_{n}=\frac{1}{1-\frac{1}{x-5}}\)
Musisz rozwiązać nierówność:
\(\frac{1}{1-\frac{1}{x-5}} \ge \frac{5}{6}\)
\(|q|<1\\
|\frac{1}{x-5}|<1\)
\(x \in (- \infty ,4)\cup (6,+ \infty )\)
\(S_{n}=\frac{a_{1}}{1-q}\\
S_{n}=\frac{1}{1-\frac{1}{x-5}}\)
Musisz rozwiązać nierówność:
\(\frac{1}{1-\frac{1}{x-5}} \ge \frac{5}{6}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Chyba masz błąd w rozwiązaniu.
Z rozwiązania nierówności wyszło mi
\(x \in (- \infty ,0>\cup (6,+ \infty )\)
Po uwzględnieniu \(x \in (- \infty ,4)\cup (6,+ \infty )\)
rozwiązaniem będzie \(x \in (- \infty ,0>\cup (6,+ \infty )\)
Z rozwiązania nierówności wyszło mi
\(x \in (- \infty ,0>\cup (6,+ \infty )\)
Po uwzględnieniu \(x \in (- \infty ,4)\cup (6,+ \infty )\)
rozwiązaniem będzie \(x \in (- \infty ,0>\cup (6,+ \infty )\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.