Nierówność...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 lut 2009, 17:10
Nierówność...
Przedział (-3/2, 0) jest zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 2/x <m z niewiadomą x. Oblicz m.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{2}{x}<m\\
\frac{2}{x}-m<0\\
\frac{2}{x}-\frac{mx}{x}<0\\
\frac{2-mx}{x}<0\\
x(2-mx)<0\)
Miejsca zerowe to:
x=0 lub 2-mx=0
\(x=0\) lub \(x=\frac{2}{m}\)
Ponieważ rozwiązaniem równania ma być przezdział \((-\frac{3}{2};0)\), więc
\(\frac{2}{m}=-\frac{3}{2}\\
m=-\frac{4}{3}\)
\frac{2}{x}-m<0\\
\frac{2}{x}-\frac{mx}{x}<0\\
\frac{2-mx}{x}<0\\
x(2-mx)<0\)
Miejsca zerowe to:
x=0 lub 2-mx=0
\(x=0\) lub \(x=\frac{2}{m}\)
Ponieważ rozwiązaniem równania ma być przezdział \((-\frac{3}{2};0)\), więc
\(\frac{2}{m}=-\frac{3}{2}\\
m=-\frac{4}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.