Równianie stopnia 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TIM91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 28 lut 2009, 10:51

Równianie stopnia 3

Post autor: TIM91 »

Ma ktoś może pomysł jak się za to zabrać:/ Na pierwszy rzut oka widać ze rozwiązaniami beda liczby niewymierne
\(2x^3+x^2+x\)+\(\frac{1}{3}=0\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Tu masz podpowiedź:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Równanie_trzeciego_stopnia
Rozwązał mi to program:
\(x= \frac{- \sqrt[3]{5^2}+ \sqrt[3]{5} -1 }{6}\)
Zazanaczam, że nie sprawdziłam czy to dobre rozwiązanie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
TIM91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 28 lut 2009, 10:51

Post autor: TIM91 »

Ha doszedłem jak rozwiązać to równanie jeżeli ktoś by był zainteresowany odpowiedzią to napisać
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pisz, może się komuś kiedyś przyda.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
TIM91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 28 lut 2009, 10:51

Post autor: TIM91 »

No więc:
\(2x^3+x^2+x+ \frac{1}{3}=0/razy 3\)
\(6x^3+3x^2+3x+1=0\)
Rozbijamy go do postaci
\(5x^3+x^3+3x^2+3x+1=0\)
Widzimy ze cztery ostatnie wyrazy można zwinąć we wzór skróconego mnożenia, czyli otrzymujemy
\(5x^3+(x+1)^3=0\)
Następnie możemy to przedstawić w postaci iloczynowej:
\((\sqrt[3]{5}x+x+1)(\sqrt[3]{5^2}x-(\sqrt[3]{5}x)(x+1)+(x+1)^2)=0\)
Jest to postać iloczynowa więc:
\((\sqrt[3]{5}x+x+1)=0\) lub \((\sqrt[3]{5^2}x-(\sqrt[3]{5}x)(x+1)+(x+1)^2)=0\)
\(x(\sqrt[3]{5}+1)=-1\)
\(x=-\frac{1}{\sqrt[3]{5}+1}\)
\(x=-\frac{\sqrt[3]{5^2}-\sqrt[3]{5}+1}{6}\)
Z drugiego równania otrzymujemy deltę ujemną czyli naszym wynikiem jest liczba:
\(x=-\frac{\sqrt[3]{5^2}-\sqrt[3]{5}+1}{6}\)
ODPOWIEDZ