1. 4 lata temu byłem 4 razy młodszy od mojej mamy a 10 lat temubyłem od niej 10 razy młodszy. Ile lat ma autor wypowiedzi?
2.Gdy pan naiwniak zaczynał gre z panem oszustem miał tyle samo pieniedzy co on. Na początku wygrał 20 zł, ale potem przegrał dwie trzecie tego co posiadał. W rezultacie miał 4 razy mnej pieniędzy niż oszust. Z jaką kwotą obaj panowie rozpoczynali grę?
3.Ile kilogramów roztworu osiemdziesięcioprocentowego należy zmieszać z 4 kilogramami roztworu sześćdziesięcioprocentowego, aby otrzymać roztwór siedemdziesięcioprocentowy?
z góry dzięki za rozwiązanie tych zadań
3 zadania z rownaniami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
x-wiek autora
x-4-wiek autora przed 4 laty
4(x-4)-wiek mamy przed 4 laty
x-10-wiek autora przed 10 laty
10(x-10)-wiek mamy przed 10 laty
4(x-4)-(x-4)-różnica lat
10(x-10)-(x-10)-różnica lat
10(x-10)-(x-10)=4(x-4)-(x-4)
...
x=13
2.
x-ilość pieniędzy jaką mieli obaj panowie na początku gry
x+20-ilość pieniędzy jaką miał pan naiwniak po I grze
x-20- ilośc pieniędzy jaką miała pan oszust po I grze
\(\frac{2}{3}(x+20)\)- kwota jaką przegrał pan naiwniak
\(\frac{1}{3}(x+20)\)-kwota jaka pozostała panu naiwniakowi
\((x-20)+\frac{2}{3}(x+20)\)-kwota jaką posiadał pan oszust
\(4[\frac{1}{3}(x+20)]=(x-20)+\frac{2}{3}(x+20)\\
...\\
x=100\)
3.
x-ilość roztworu 80%
4-ilość roztworu 60%
x+4-ilość roztworu 70%
\(0,80x+0,60\cdot 4=0,70\cdot(x+4)\\
...\\
x=4\)
x-wiek autora
x-4-wiek autora przed 4 laty
4(x-4)-wiek mamy przed 4 laty
x-10-wiek autora przed 10 laty
10(x-10)-wiek mamy przed 10 laty
4(x-4)-(x-4)-różnica lat
10(x-10)-(x-10)-różnica lat
10(x-10)-(x-10)=4(x-4)-(x-4)
...
x=13
2.
x-ilość pieniędzy jaką mieli obaj panowie na początku gry
x+20-ilość pieniędzy jaką miał pan naiwniak po I grze
x-20- ilośc pieniędzy jaką miała pan oszust po I grze
\(\frac{2}{3}(x+20)\)- kwota jaką przegrał pan naiwniak
\(\frac{1}{3}(x+20)\)-kwota jaka pozostała panu naiwniakowi
\((x-20)+\frac{2}{3}(x+20)\)-kwota jaką posiadał pan oszust
\(4[\frac{1}{3}(x+20)]=(x-20)+\frac{2}{3}(x+20)\\
...\\
x=100\)
3.
x-ilość roztworu 80%
4-ilość roztworu 60%
x+4-ilość roztworu 70%
\(0,80x+0,60\cdot 4=0,70\cdot(x+4)\\
...\\
x=4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.