logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kana90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 04 sty 2009, 17:23

logarytmy

Post autor: Kana90 »

Witam i proszę o pomoc.
mam nierówność logarytmiczną:
\(log_0,5\)(\(x^2-3x+3)\) > 0
No i jak wiadomo najpierw trzeba określić dziedzinę i tu mam problem... bo przecież muszę zapisać stwierdzenie:
\(x^2-3x+3\)> 0
za tym idzie delta:
\(\Delta\)=9-12 = -3
no i właśnie, co w takim wypadku? To oznacza, że nierówność nie ma rozwiązania czy, że do dziedziny należą wszystkie liczby rzeczywiste?
agg
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2009, 17:56

Post autor: agg »

nierówność nie ma rozwiązań ponieważ dziedzina jest zbiorem pustym ;)
Kana90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 04 sty 2009, 17:23

Post autor: Kana90 »

Dzięki wielkie :)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

chyba się zagalopowaliście,z wyliczenia delty wyszło co prawda ,że jest ujemna,ale nie wzięliście pod uwagę współczynnika a>0;a to oznacz,że dziedziną podanej nierównosci jest R;czyli otrzymamy nierówność: x^ 2-3x+3<1;dalej x^2-3x+2<0,delta=1,x1=1,x2=2;odp.x należy (1,2).powodzenia
ODPOWIEDZ