Doprowadź do najprostszej postaci.
a) a(do pot.8 ):a(do pot.3)/a(do pot.2)do pot.3:a do pot.5=
b) (a *b)do pot.3 * a do pot.5=
c) x do pot.2*(x do pot.4)do pot.2 do pot.3=
ktoś pomoże?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
najpierw oznaczenia: * to mnożenie ( np 3*2=6) ,^ to potęgowanie (np 3^4=81)
teraz twierdzenia a^n)*(a^m)=a^(m+n)
(a^n):(a^m)=a^(n-m)
[(a^n)^m]=a^(n*m)
i wreszcie zadania:[(a^8):(a^3)]/{[(a^2)^3]:(a^5)}=(a^5)/[(a^6):(a^5)]=(a^5)/(a^1)=a^4 ;
[(a*b)^3]*(a^5)=(a^3)*(b^3)*(a^5)=(a^8)*b^3
trzecie zadanie jest napisane niewyraźnie,proszę spróbować je rozwiązać i przysłać.pozdrawiam
teraz twierdzenia a^n)*(a^m)=a^(m+n)
(a^n):(a^m)=a^(n-m)
[(a^n)^m]=a^(n*m)
i wreszcie zadania:[(a^8):(a^3)]/{[(a^2)^3]:(a^5)}=(a^5)/[(a^6):(a^5)]=(a^5)/(a^1)=a^4 ;
[(a*b)^3]*(a^5)=(a^3)*(b^3)*(a^5)=(a^8)*b^3
trzecie zadanie jest napisane niewyraźnie,proszę spróbować je rozwiązać i przysłać.pozdrawiam