iloczyn ctg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

iloczyn ctg

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w obliczeniu


1.

ctg 4/18 pi * ctg 5/18 pi * ctg 6/18 pi =

2.

tg 3/18 pi * tg 4/18 pi * tg 5/18 pi * 6/18 pi =


Dziękuję
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

ctg(4/18)pi =ctg[(1/2)pi - (5/18)pi]=tg(5/18)pi
ctg(6/18)pi =ctg(1/3)pi =(pierwiastek3)/3 zatem zad.1: =(tg5/18pi) *(ctg5/18pi)*ctg(1/3) =1*(pierwiastek3)/3
temat drugiego zadania popraw i rozwiąż je analogicznie .
pozdrowienia :?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo:)
ODPOWIEDZ