Kłopot z równaniem. Pilne!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 66
- Rejestracja: 26 sty 2009, 15:24
Kłopot z równaniem. Pilne!
Jak rozwiązać równanie n!/2!(n-2)!=66. Proszę o wytłumaczenie. i rozwiązanie krok po kroku! Bardzo pilne!
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
n! /[2! *(n-2)!]=[(n-2)!*(n-1)*n]/[2!*(n-2)!]=[(n-1)*n]/(1*2) zatem Twoje równanie przyjmuje postać:
(n^2-n)/2 =66 i n jest liczbą naturalną
n^2-n = 132
n^2 - n -132 =0
delta = 1+528=529
pierwiastek z delta = pirwiastek (529)=23
[n=(1+23)/2 =12 lub n=(1-23)/2 = -11] i n należy do N ; więc n=12 .
n^2 oznacza n do potęgi 2; * oznacza mnożenie..
pozdrowienia
(n^2-n)/2 =66 i n jest liczbą naturalną
n^2-n = 132
n^2 - n -132 =0
delta = 1+528=529
pierwiastek z delta = pirwiastek (529)=23
[n=(1+23)/2 =12 lub n=(1-23)/2 = -11] i n należy do N ; więc n=12 .
n^2 oznacza n do potęgi 2; * oznacza mnożenie..
pozdrowienia