tożsamości trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

tożsamości trygonometryczne

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu

(cos 52 - cos 3^2 + 2 sin 38 sin 52 - cos 180


dziękuję
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

celio,przśledż rozwiązani zadań,które już otrzymałaś i następne rozwiąż sama.Pokaż jak ropzwiązujesz.Pomożemy,poprawimy. :x
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

(cos 52 - cos 38)^2 + 2 sin 38 * sin 52 - cos 180

(sin 38 - cos 38)^2 + 2 sin 38 * cos 38 - cos 180 =
= sin^2 38 - 2 * sin38 * cos 38 + cos^2 38 + 2 sin 38 * cos 38 - cos 180 =
(sin^2 38 + cos^2 38 ) - 2 * sin38 * cos 38 + 2 sin 38 * cos 38 - cos 180 =
1 - 0 - (-1) = 2

chyba udało mi sie
Pozdrawiam
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

brawo :D
ODPOWIEDZ