Dowiedz,że zachodzi nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poszukiwacz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 lut 2009, 19:21

Dowiedz,że zachodzi nierówność

Post autor: poszukiwacz »

Dowiedz, że jeżeli \({\alpha}\), \({\beta}\), \({\gamma}\) są kątami trójkąta, to

\(1< cos{\alpha}+cos{\beta}+cos{\gamma}{\le}{{3}\over{2}}\).
poszukiwacz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 lut 2009, 19:21

Post autor: poszukiwacz »

Czy mógłby mi tu ktoś powiedzieć, czy tu trzeba wyjść z trygonometrii, czy też z twierdzenia cosinusów?
ODPOWIEDZ