Oblicz grnice ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gdrozdz1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2023, 16:11
Płeć:

Oblicz grnice ciągów

Post autor: gdrozdz1 »

Oblicz granice poniższych ciągów:
a) \( \Lim_{n\to \infty } \frac{ (2n-1)(3n+2)}{2n^2-5n+1} \)
b) \(⁡ \Lim_{n\to \infty } \frac{n^3-4n^2+n-1}{-n^2-2n+1} \)
c) \(⁡ \Lim_{n\to \infty } \frac{5^n+4 \cdot 6^n}{5^n-6^n } \)
d) \(⁡ \Lim_{n\to \infty } \frac{2 \cdot 7^n-4^{n+1}}{4+5 \cdot 7^n } \)
e) \( \Lim_{n\to \infty } \sqrt{16n^2+3-4n} \)
f) \( \Lim_{n\to \infty } \sqrt{n^2+3n-n} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz grnice ciągów

Post autor: radagast »

a) i b podziel licznik i mianownik przez \(n^2\)
c) podziel licznik i mianownik przez \(6^n\)
d) wymyśl przez co podzielicz licznik i mianownik
e) i f) wyłącz \(n^2\) przed pierwiastek
ODPOWIEDZ