ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

ciągi

Post autor: BarT123oks »

Suma trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego wynosi \(23,75\). Drugi wyraz jest o \(1,25\) większy od różnych wyrazów trzeciego i pierwszego. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu oraz jego iloraz.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2023, 16:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: grdv10 »

Zastanów się nad drugim zdaniem. Jak liczba ma być o 1.25 większa od dwóch różnych liczb naraz? Przepisz porządnie temat zadania.

Startując od trzech wyrazów ciągu geometrycznego, tj. \(a,\ aq,\ aq^2\) masz \(a(1+q+q^2)=23.75.\) Drugie równanie otrzymasz dobrze zapisując temat zadania i korzystając z tej drugiej informacji.
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: ciągi

Post autor: BarT123oks »

szw1710 pisze: 15 sty 2023, 15:32 Zastanów się nad drugim zdaniem. Jak liczba ma być o 1.25 większa od dwóch różnych liczb naraz? Przepisz porządnie temat zadania.

Startując od trzech wyrazów ciągu geometrycznego, tj. \(a,\ aq,\ aq^2\) masz \(a(1+q+q^2)=23.75.\) Drugie równanie otrzymasz dobrze zapisując temat zadania i korzystając z tej drugiej informacji.
właśnie nie wiem troche jak zapisać tą druga informacje
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: grdv10 »

Najpierw musisz napisać poprawnie temat zadania.
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: ciągi

Post autor: BarT123oks »

szw1710 pisze: 15 sty 2023, 16:03 Najpierw musisz napisać poprawnie temat zadania.
zamiast różnych powinno być różnicy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 15 sty 2023, 15:24 Suma trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 23,75. Drugi wyraz jest o 1,25 większy od różnicy wyrazów trzeciego i pierwszego. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu oraz jego iloraz.
\((a,b,c)\) - ciąg geometryczny

\(a+b+c=23,75\\
b^2=ac\\
b=1,25+c-a\)


\(a+1,25+c-a+c=23,75\\
2c=22,5\\
c=11,25\)


\(b=1,25+11,25-a\\
b=12,5-a\)


\(b^2=ac\\
(12,5-a)^2=11,25a\\
\frac{625}{4}-25a+a^2-11,25a=0\\
a^2-\frac{145}{4}a+\frac{625}{4}=0\\
a=5\;\;\vee\;\;a=\frac{125}{4}\)



wystarczy doliczyć b i c
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: ciągi

Post autor: Jerry »

Albo:
\(:\underline{\begin{cases}a_1+a_1q+a_1q^2=23,75\\ a_1q-(a_1q^2+a_1)=1,25\end{cases}}\\
\quad \dfrac{1+q+q^2}{q-q^2+1}=19\\ \qquad \ldots\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ