Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marekpsi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 gru 2022, 14:43
Podziękowania: 5 razy

Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości

Post autor: marekpsi »

Dana jest funkcja f opisana wzorem \(f(x)= \frac{-3}{x-1} + \frac{9}{(x-1)^2}+ \frac{-27}{(x-1)^3} + ...,\) gdzie prawa strona jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego.
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości

Post autor: eresh »

marekpsi pisze: 11 sty 2023, 15:35 Dana jest funkcja f opisana wzorem \(f(x)= \frac{-3}{x-1} + \frac{9}{(x-1)^2}+ \frac{-27}{(x-1)^3} + ...,\) gdzie prawa strona jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego.
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f


\(q=\frac{9}{(x-1)^2}\cdot\frac{x-1}{-3}=\frac{-3}{x-1}\\
x\neq 1\\
|q|<1\\
\frac{3}{|x-1|}<1\\
3<|x-1|\\
x-1>3\;\;\;\vee\;\;x-1<-3\\
x>4\;\;\;\vee\;\;\;x<-2\\
D=(-\infty, -2)\cup (4,\infty)\)


\(f(x)=\frac{\frac{-3}{x-1}}{1+\frac{3}{x-1}}\\
f(x)=\frac{-3}{x-1}\cdot\frac{x-1}{x-1+3}\\
f(x)=\frac{-3}{x+2}
\)


Narysuj hiperbolę dla \(x\in D\) i odczytaj zbiór wartości
\(ZW=(\frac{-1}{2},0)\cup (0,\infty\))
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ