Oblicz granicę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 578 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Oblicz granicę
Skorzystam z wzoru Stirlinga
\( \Lim_{n\to+\infty }\dfrac{n}{\sqrt[n]{2\cdot4\cdot6\cdot8\cdot...\cdot2n}}=\Lim_{n\to+\infty }\dfrac{n}{\sqrt[n]{2^n\cdot n!} }\nad{\color{blue}{*}}{=}{1\over2}\cdot\Lim_{n\to+\infty }\dfrac{n}{\sqrt[n]{\sqrt{2\pi n}\cdot\left({n\over e}\right)^n} }=\\\qquad={e\over2}\cdot\Lim_{n\to+\infty }\dfrac{1}{\sqrt[n]{\sqrt{2\pi n}} }=
{e\over2}\cdot{1\over1}={e\over2}\)
Pozdrawiam
\( \Lim_{n\to+\infty }\dfrac{n}{\sqrt[n]{2\cdot4\cdot6\cdot8\cdot...\cdot2n}}=\Lim_{n\to+\infty }\dfrac{n}{\sqrt[n]{2^n\cdot n!} }\nad{\color{blue}{*}}{=}{1\over2}\cdot\Lim_{n\to+\infty }\dfrac{n}{\sqrt[n]{\sqrt{2\pi n}\cdot\left({n\over e}\right)^n} }=\\\qquad={e\over2}\cdot\Lim_{n\to+\infty }\dfrac{1}{\sqrt[n]{\sqrt{2\pi n}} }=
{e\over2}\cdot{1\over1}={e\over2}\)
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 578 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Oblicz granicę
Nie kminię skąd ten wzór, ale jeśli rzeczywiście tak jest, to liczenie granicy ogarnęłam, dziękuję
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 578 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: