Ciągi arytmetyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hojrak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 wrz 2022, 09:48
Podziękowania: 121 razy
Płeć:

Ciągi arytmetyczne

Post autor: hojrak »

1. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli:
a) \(a_n=2n-18\) a suma trzech końcowych wyrazów jest równa \(60\)
b) \(a_n=3n-5\) oraz ciąg ma nieparzystą liczbę wyrazów, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa \(78\)

2. Suma \(25\) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa trzynastemu wyrazowi tego ciągu. Oblicz stosunek wartości pierwszego wyrazu do różnicy ciągu oraz trzynasty wyraz.

3.
a) Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy \(7\), a jego różnica wynosi \(2\). Suma \(n\) początkowych wyrazów tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych \(n\) wyrazów. Oblicz \(n\).
b) Suma sześciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest trzy razy mniejsza od sumy kolejnych sześciu wyrazów. Oblicz pierwszy wyraz, jeśli \(a_2\cdot a_3=15\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2022, 13:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi arytmetyczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 30 gru 2022, 11:23 1. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli:
a) a_n=2n-18 a suma trzech końcowych wyrazów jest równa 60
\(a_n=2n-18\\
a_1=-16\\
a_2=-14\\
r=-14+16=2\)


\(a_n+a_{n-1}+a_{n-2}=60\\
a_n+a_n-r+a_n-2r=60\\
3a_n-3r=60\\
6n-54-6=60\\
6n=120\\
n=20\)


\(S_{20}=\frac{2\cdot (-16)+19\cdot 2}{2}\cdot 20\\
S_{20}=60\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi arytmetyczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 30 gru 2022, 11:23 1. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli:

b) a_n=3n-5 oraz ciąg ma nieparzystą liczbę wyrazów, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 78
\(a_1=-2\\
a_2=1\\
r=3\\
a_1+a_3+a_5+...+a_{2n+1}=78\\
\frac{2a_1+(n+1-1)\cdot 2r}{2}(n+1)=78\\
(a_1+nr)(n+1)=78\\
(-2+3n)(n+1)=78\\
n=5\\
2n+1=11\\
S_{11}=\frac{-4+30}{2}\cdot 11=143\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi arytmetyczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 30 gru 2022, 11:23
2. Suma 25 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa trzynastemu wyrazowi tego ciągu. Oblicz stosunek wartości pierwszego wyrazu do różnicy ciągu oraz trzynasty wyraz.
\(S_{25}=a_{13}\\
\frac{2a_1+24r}{2}\cdot 25=a_1+12r\\
(a_1+12r)\cdot 25=a_1+12r\\
24a_1=-288r\\
\frac{a_1}{r}=-\frac{288}{24}=-12\)


\(a_{13}=a_1+12r=-12r+12r=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi arytmetyczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 30 gru 2022, 11:23

3.
a) Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 7, a jego różnica wynosi 2. Suma n początkowych wyrazów tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. Oblicz n.
\(a_1=7\\
r=2\\
2S_n=a_{n+1}+a_{n+2}+...+a_{2n}\\
2\cdot\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n=\frac{2a_{n+1}+(n-1)r}{2}\cdot n\\
2(2a_1+(n-1)r)=2(a_1+nr)+(n-1)r\\
28+4(n-1)=14+4n+2n-2\\
-2n=-12\\
n=6
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi arytmetyczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 30 gru 2022, 11:23

3.

b) Suma sześciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznygo jest trzy razy mniejsza od sumy kolejnych sześciu wyrazów. Oblicz pierwszy wyraz, jeśli \(a_2\cdot a_3=15\)
\(3S_6=a_7+a_8+...+a_{12}\\
3\cdot\frac{2a_1+5r}{2}\cdot 6=\frac{2a_7+5r}{2}\cdot 6\\
6a_1+15r=2a_1+17r\\
4a_1=2r\\
r=2a_1\)


\(a_2a_3=15\\
(a_1+r)(a_1+2r)=15\\
3a_1\cdot 5a_1=15\\
a_1^2=1\\
a_1=1\;\;\vee\;\;a_1=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ