granica ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
granica ciągu
Obliczyć granicę ciągu \( a_n=\left(1-\frac{1}{2^{2}}\right) \left(1-\frac{1}{3^{2}}\right) \left(1-\frac{1}{4^{2}}\right) \cdots \left(1-\frac{1}{n^{2}}\right) \)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2022, 08:26 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \left( \right)
Powód: Poprawa kodu: \left( \right)
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: granica ciągu
Zauważ, że\[1-\frac{1}{n^2}=\left(1-\frac{1}{n}\right)\left(1+\frac{1}{n}\right).\]Dlatego, po przegrupoawniu wyrazów, mamy\[a_n=\left(1-\frac{1}{2}\right)\left(1-\frac{1}{3}\right)\dots\left(1-\frac{1}{n}\right)\cdot\left(1+\frac{1}{2}\right)\left(1+\frac{1}{3}\right)\dots\left(1+\frac{1}{n}\right).\]Zatem\[a_n=\frac{1}{2}\cdot\frac{2}{3}\cdot\frac{3}{4}\cdot\ldots\cdot\frac{n-1}{n}\cdot\frac{3}{2}\cdot\frac{4}{3}\cdot\ldots\cdot\frac{n+1}{n}=\frac{1}{n}\cdot\frac{n+1}{2}\longrightarrow\frac{1}{2}.\]
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: granica ciągu
Nie rozumiem ostatniej linijki, skąd się wzięło po przekształceniu, że \( a_n=\frac{1}{n}\cdot\frac{n+1}{2} \) ?szw1710 pisze: ↑16 gru 2022, 20:59 Zauważ, że\[1-\frac{1}{n^2}=\left(1-\frac{1}{n}\right)\left(1+\frac{1}{n}\right).\]Dlatego, po przegrupoawniu wyrazów, mamy\[a_n=\left(1-\frac{1}{2}\right)\left(1-\frac{1}{3}\right)\dots\left(1-\frac{1}{n}\right)\cdot\left(1+\frac{1}{2}\right)\left(1+\frac{1}{3}\right)\dots\left(1+\frac{1}{n}\right).\]Zatem\[a_n=\frac{1}{2}\cdot\frac{2}{3}\cdot\frac{3}{4}\cdot\ldots\cdot\frac{n-1}{n}\cdot\frac{3}{2}\cdot\frac{4}{3}\cdot\ldots\cdot\frac{n+1}{n}=\frac{1}{n}\cdot\frac{n+1}{2}\longrightarrow\frac{1}{2}.\]
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć: