Oblicz sume \( 4+44+444+\cdots+44...4 \), gdzie ostatni składnik zawiera 200 cyfr.
Domyślam się, że najprawdopodobniej trzeba zastosować wzór na sume ciągu geometrycznego. Próbowałem jakoś inaczej zapisać to wyrażenie, żeby z niego skorzystać, ale nie udało mi się.
suma ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: suma ciągu
\( 4+44+444+\cdots+44...4 =4(1+11+111+...+11...1)\\xenoneq_o0 pisze: ↑03 gru 2022, 18:35 Oblicz sume \( 4+44+444+\cdots+44...4 \), gdzie ostatni składnik zawiera 200 cyfr.
Domyślam się, że najprawdopodobniej trzeba zastosować wzór na sume ciągu geometrycznego. Próbowałem jakoś inaczej zapisać to wyrażenie, żeby z niego skorzystać, ale nie udało mi się.
1=1\cdot\frac{1-10^1}{1-10}=\frac{10^1-1}{9}\\
11=1\cdot\frac{1-10^2}{1-10}=\frac{10^2-1}{9}\\
...\\
11..111=1\cdot \frac{1-10^{200}}{1-10}=\frac{10^{200}-1}{9}\\
4+44+444+\cdots+44...4 =4\cdot\frac{10^1+10^2+10^3+...+10^{200}-200}{9}=\frac{4}{9}(\frac{10(1-10^1)}{1-10}-200)=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: suma ciągu
W ostaniej linijce nie powinno być \( \frac{4}{9}(\frac{10(1-10^{200})}{1-10}-200) \) ?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: suma ciągu
powinnoxenoneq_o0 pisze: ↑03 gru 2022, 21:27 W ostaniej linijce nie powinno być \( \frac{4}{9}(\frac{10(1-10^{200})}{1-10}-200) \) ?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: suma ciągu
Okej dziękuję bardzoeresh pisze: ↑04 gru 2022, 08:39powinnoxenoneq_o0 pisze: ↑03 gru 2022, 21:27 W ostaniej linijce nie powinno być \( \frac{4}{9}(\frac{10(1-10^{200})}{1-10}-200) \) ?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: suma ciągu
Ja to liczyłam
\(4+44+444+...=\frac{4}{9}\cdot(9+99+999+...)=\frac{4}{9}\cdot((10-1)+(10^2-1)+(10^3-1)+...)\)
\(4+44+444+...=\frac{4}{9}\cdot(9+99+999+...)=\frac{4}{9}\cdot((10-1)+(10^2-1)+(10^3-1)+...)\)