Granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: Sarus66 »

Czy w tym przykładzie rzeczywiście wychodzi SYMBOL NIEOZNACZONY , ?

Granica wyszła mi \( \to+ \infty \)

\( \Lim_{n\to \infty } \left(\frac{n+1}{n-4}\right)^{n^2} \)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2022, 11:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: zamieniłem x na n, poprawa kodu: \left( \right)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: eresh »

Sarus66 pisze: 28 lis 2022, 00:38 Czy w tym przykładzie rzeczywiście wychodzi SYMBOL NIEOZNACZONY , ?

Granica wyszła mi --> \( + \infty \)

\( \Lim_{x\to \infty } (\frac{n+1}{n-4})^{n^2} \)
\( \Lim_{n\to \infty } (\frac{n+1}{n-4})^{n^2}=\Lim_{n\to \infty}(1+\frac{5}{n-4})^{\frac{n-4}{5}\cdot\frac{5n^2}{n-4}}=[e^{\infty}]=\infty \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ