Skończony rosnący ciąg geom.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Skończony rosnący ciąg geom.

Post autor: avleyi »

W skończonym rosnącym ciągu geometrycznym \((a_n)\) o parzystej liczbie wyrazów, suma wszystkich wyrazów jest trzy razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych.
a. Oblicz iloraz tego ciągu.
b. Dla obliczonego ilorazu oraz \(a_1= \frac{1}{2} \) i \(n \le 4\) narysuj wykres funkcji \(f(n)=S_n\) oznacza sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Skończony rosnący ciąg geom.

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 23:00 W skończonym rosnącym ciągu geometrycznym \((a_n)\) o parzystej liczbie wyrazów, suma wszystkich wyrazów jest trzy razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych.
a. Oblicz iloraz tego ciągu.
b. Dla obliczonego ilorazu oraz \(a_1= \frac{1}{2} \) i \(n \le 4\) narysuj wykres funkcji \(f(n)=S_n\) oznacza sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
\(a_1 \cdot \frac{1-q^{2n}}{1-q}=3a_1 \cdot \frac{1-q^{2n}}{1-q^2}\\
\frac{1}{1-q}=\frac{3}{1-q^2}\\
1+q=3\\
q=2 \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Skończony rosnący ciąg geom.

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 23:00 W skończonym rosnącym ciągu geometrycznym \((a_n)\) o parzystej liczbie wyrazów, suma wszystkich wyrazów jest trzy razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych.

b. Dla obliczonego ilorazu oraz \(a_1= \frac{1}{2} \) i \(n \le 4\) narysuj wykres funkcji \(f(n)=S_n\) oznacza sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
\(S_1=\frac{1}{2}\\
S_2=\frac{1}{2}+1=1,5\\
S_3=1,5+2=3,5\\
S_4=3,5+4=7,5\\
f(n)=\begin{cases}\frac{1}{2}\mbox{ dla }n=1\\1,5\mbox{ dla }n=2\\3,5\mbox{ dla }n=3\\7,5\mbox{ dla }n=4\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Skończony rosnący ciąg geom.

Post autor: avleyi »

jak wyprowadzić wzór na ciag geom nieparzysty i parzysty bo nie rozumiem podpunktu a?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Skończony rosnący ciąg geom.

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 15 lis 2022, 20:18 jak wyprowadzić wzór na ciag geom nieparzysty i parzysty bo nie rozumiem podpunktu a?
skoro jest parzysta liczba wyrazów, to przyjęłam, że jest ich \(2n\)
\(S_{2n}=a_1\cdot\frac{1-q^{2n}}{1-q}\)

nieparzyste, to \(a_1, a_3, a_5,...\) - tworzą ciąg geometryczny o ilorazie \(\frac{a_3}{a_1}=\frac{a_1q^2}{a_1}=q\), jest ich \(n\) (połowa wszystkich)

\(S=\frac{a_1(1-(q^2)^n}{1-q^2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ