Ciekawe zadanie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Ciekawe zadanie.

Post autor: nijak »

Liczby stopni kolejnych stopni wielokąta wypukłego tworzy ciąg arytmetyczny o róznicy \(r= \Lim_{n\to \infty } \frac{10n^2+2n+5}{n^2-3}\), najmniejszy kąt tego wielokąta wynosi \(100^\circ\). Ile boków ma ten wielokąt?
Ostatnio zmieniony 05 lis 2022, 18:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: ^\circ
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciekawe zadanie.

Post autor: eresh »

nijak pisze: 05 lis 2022, 17:47 Liczby stopni kolejnych stopni wielokąta wypukłego tworzy ciąg arytmetyczny o róznicy \(r= \Lim_{n\to \infty } \frac{10n^2+2n+5}{n^2-3}\), najmniejszy kąt tego wielokąta wynosi 100 stopni. Ile boków ma ten wielokąt?
\(r=10\\
a_{1}=100\\
\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n=(n-2)\cdot 180\\
\frac{200+10n-10}{2}n=180n-360\\
95n+5n^2-180n+360=0\\
5n^2-85n+360=0\\
n=9\;\;\vee\;\;n=8\\
a_9=180\\
a_8=170\)

Odpowiedź: \(n=8\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ