Oblicz sumę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz sumę

Post autor: avleyi »

Oblicz sumę \(1-4+7-10+13-16+...-2008+2011\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Oblicz sumę

Post autor: Jerry »

\(1-4+7-10+13-16+...-2008+2011=\\ =1+\underbrace{(-4+7)+(-10+13)+(-16+19)+...+(-2008+2011)}_{{2011-7\over6}+1 \text{ nawiasów (z arytmetyczności ciągu }(7,13,19,\ldots,2011))}=\\ =1+335\cdot3=1006\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 02 lis 2022, 22:06 Oblicz sumę \(1-4+7-10+13-16+...-2008+2011\)
\(S=1-4+7-10+13-16+...-2008+2011=1+7+13+...+2011-(4+10+16+...+2008)=S_A+S_B\\\)

\(a_1=1\\
r=6\\
a_n=2011\\
1+(n-1)\cdot 6=2011\\
n=336\\
S_A=\frac{1+2011}{2}\cdot 336=338016\)


\(b_1=4\\
r=6\\
2008=4+(m-1)\cdot 6\\
m=335\\
S_B=\frac{4+2008}{2}\cdot 335=337010\)


\(S=338016-337010=1006\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ