Wyznacz wyraz ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz wyraz ciągu

Post autor: avleyi »

Wyznacz dwunasty wyraz ciągu \((a_n)\), jeżeli suma jego n początkowych wyrazów jest równa \(S_n=(-1)^nn^2\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Wyznacz wyraz ciągu

Post autor: Jerry »

\(a_{12}=S_{12}-S_{11}=(-1)^{12}\cdot12^2-(-1)^{11}\cdot11^2=144+121=265\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ