Suma n pocz.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Suma n pocz.

Post autor: avleyi »

Suma \(n\) początkowych wyrazów ciągu \((a_n)\) jest równa \(- \frac{7}{4}n+ \frac{1}{2}n^2 \) dla \(n \ge 1\).
a) Podaj wzór ogólny tego ciągu.
b) Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny.
c) Oblicz \(a_{13} + a_{14} + a_{15} + ... + a_{144}\)
d) Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2022, 21:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Suma n pocz.

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:59 Suma \(n\) początkowych wyrazów ciągu \((a_n)\) jest równa \(- \frac{7}{4}n+ \frac{1}{2}n^2 \) dla \(n \ge 1\).
a) Podaj wzór ogólny tego ciągu.
\(S_n=-\frac{7}{4}n+\frac{1}{2}n^2\\
S_{n-1}=\frac{-7}{4}(n-1)+\frac{1}{2}(n-1)^2\\
a_n=S_n-S_{n-1}\\
a_n=-\frac{7}{4}n+\frac{1}{2}n^2+\frac{7}{4}(n-1)-\frac{1}{2}(n-1)^2\\
a_n=-\frac{7}{4}n+\frac{1}{2}n^2+\frac{7}{4}n-\frac{7}{4}-\frac{1}{2}(n-1)^2\\
a_n=\frac{1}{2}n^2-\frac{7}{4}-\frac{1}{2}n^2+n-\frac{1}{2}\\
a_n=n-\frac{9}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Suma n pocz.

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:59 Suma \(n\) początkowych wyrazów ciągu \((a_n)\) jest równa \(- \frac{7}{4}n+ \frac{1}{2}n^2 \) dla \(n \ge 1\).

b) Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny.
\(a_1=S_1=-\frac{5}{4}\\
a_1=1-\frac{9}{4}=-\frac{5}{4}\\\)


\(a_{n}-a_{n-1}=n-\frac{9}{4}-n+1+\frac{9}{4}=1=r\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2022, 00:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, dopisałem tagi [tex] [/tex]
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Suma n pocz.

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:59 Suma \(n\) początkowych wyrazów ciągu \((a_n)\) jest równa \(- \frac{7}{4}n+ \frac{1}{2}n^2 \) dla \(n \ge 1\).

c) Oblicz \(a_{13} + a_{14} + a_{15} + ... + a_{144}\)
\(a_{13} + a_{14} + a_{15} + ... + a_{144}=S_{144}-S_{12}=(- \frac{7}{4}\cdot 144+ \frac{1}{2}\cdot 144^2 )-(- \frac{7}{4}\cdot 12+ \frac{1}{2}\cdot 12^2 )\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Suma n pocz.

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:59 Suma \(n\) początkowych wyrazów ciągu \((a_n)\) jest równa \(- \frac{7}{4}n+ \frac{1}{2}n^2 \) dla \(n \ge 1\).

d) Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
\(b_1=a_1=-\frac{5}{4}\\
b_2=a_3=\frac{3}{4}\\
b_3=a_5=\frac{11}{4}\\
S_{20}=\frac{2b_1+19R}{2}\cdot 20\\
S_{20}=\frac{-2,5+19\cdot 2}{2}\cdot 20\\
S_{20}=355\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ