ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

ciąg geometryczny

Post autor: avleyi »

Dany jest nieskończony ciąg geometryczny: \(3x, \frac{9x^2}{x-1}, \frac{27x^3}{(x-1)^2}, ... \). Dla jakich wartości x:
a) ciąg jest rosnący?
b) istnieje suma wszystkich wyrazów tego ciągu?
c) suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest nie większa od x?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg geometryczny

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:53 Dany jest nieskończony ciąg geometryczny: \(3x, \frac{9x^2}{x-1}, \frac{27x^3}{(x-1)^2}, ... \). Dla jakich wartości x:
a) ciąg jest rosnący?
rosnący jest gdy:
\(\begin{cases}a_1>0\\q>1\end{cases}\;\;\;\vee\;\;\begin{cases}a_1<0\\q\in (0,1)\end{cases}\)

\(q=\frac{9x^2}{(x-1)3x}=\frac{3x}{x-1}\)

1.
\(a_1>0\iff x>0\\
q>1\\
\frac{3x}{x-1}>1\\
\frac{3x-x+1}{x-1}>0\\
(2x+1)(x-1)>0\\
x\in (-\infty, -\frac{1}{2})\cup (1,\infty)\;\;\;\wedge\;\;\;x>0\\
x\in (1,\infty)
\)


2.
\(a_1<0\iff x<0\\
0<q<1\\
0\frac{3x}{x-1}<1\\
0<3x(x-1)<(x-1)^2\\
3x(x-1)>0\;\;\wedge\;\;3x(x-1)-(x-1)^2<0\\
x\in (-\frac{1}{2},0)\)


odp. \(x\in (-\frac{1}{2},0)\cup (1,\infty)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg geometryczny

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:53 Dany jest nieskończony ciąg geometryczny: \(3x, \frac{9x^2}{x-1}, \frac{27x^3}{(x-1)^2}, ... \). Dla jakich wartości x:

b) istnieje suma wszystkich wyrazów tego ciągu?
\(|q|<1\\
|\frac{3x}{x-1}|<1\\
-1<\frac{3x}{x-1}<1\)

do rozwiązania dwie nierówności (rozwiązaniem jest część wspólna)
\(\frac{3x}{x-1}<1\;\;\;\wedge\;\;\frac{3x}{x-1}>-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg geometryczny

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 26 paź 2022, 19:53 Dany jest nieskończony ciąg geometryczny: \(3x, \frac{9x^2}{x-1}, \frac{27x^3}{(x-1)^2}, ... \). Dla jakich wartości x:

c) suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest nie większa od x?
dziedziną nierówności będzie zbiór wyznaczony w podpunkcie b)

\(\frac{3x}{1-\frac{3x}{x-1}}\leq x\\
\frac{3x(x-1)}{x-1-3x}\leq x\\
-\frac{3x^2-3x}{2x+1}\leq x\\
x+\frac{3x^2-3x}{2x+1}\geq 0\\
\frac{2x^2+x+3x^2-3x}{2x+1}\geq 0\\
(5x^2-2x)(2x+1)\geq 0\\
...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ